به گزارش پایگاه خبری تحلیلی بانوی کوثر، به نقل از  کُردتودی، در اغلب موارد برای نشان دادن فاجعه‌وار بودن مسائل از واژه بحران استفاده می‌کنیم. اما گاهی حتی این واژه نیز نشان دهنده عمق خطرناک بودن وضعیت نیست، حال در این روزها شاخص‌های جمعیتی کشور در همین وضعیت قرار دارد و بحران کاهش جمعیت از مرز بحران هم گذشته و تبدیل به یک خطر و تهدید برای جامعه ایران شده است.

مسیر تغییرات جمعیتی کشور طی دهه‌های اخیر

روند کاهش جمعیت کشور از دو دهه گذشته در کشور آغاز شد و در سال‌های ابتدایی دهه ۹۰ این روند شدت بیشتری یافت.

به طوری که در حال حاضر با روند کاهشی نرخ باروری و نرخ پایین رشد جمعیت روبرو هستیم. این در حالی است که از سوی دیگر نرخ رشد سالمندی در کشورمان با سرعت افسارگسیخته‌ای در حال افزایش است.

بر اساس تحلیل‌های کارشناسان، ایران تا ۳۰ سال آینده جزو یکی از پیرترین کشورهای جهان خواهد بود، کشوری پیر که با چالش‌های جدیدی از جمله تضعیف سیستم تامین اجتماعی، کاهش نیروی کار، بروز مشکلات اقتصادی و… و به طور کلی پیر شدن جمعیت روبرو خواهد شد.

بر اساس آمارها نرخ باروری کشور در سال ۹۹ به زیر یک درصد رسیده است. رقمی که حتی زیر سطح جانشینی بوده و بر اساس پیش‌بینی کارشناسان جمعیتی، طی چندین دهه آینده نرخ رشد جمعیت ایران صفر و سپس منفی خواهد شد.

در همین راستا دولت‌ها با اعمال سیاست‌های تشویقی و ارائه تسهیلات مادی و غیرمادی به والدین و زوجین جوان، سعی در ترغیب آنها به تعدد فرزندان و به طور کلی ترویج فرهنگ افزایش فرزندآوری دارند.

امری که متاسفانه می‌توان گفت، در ایران به طور کلی نادیده گرفته می‌شود و حتی در سال‌های گذشته نه تنها سیاست‌های تشویقی برای فرزندآوری اجرا نشده بلکه سیاست‌های ضد فرزندآوری نیز در کشور اجرا شده است.

مصوبات جمعیتی قابل اجرا اما فراموش شده در دولت گذشته

بتول سرکانی مسئول بسیج جامعه زنان کردستان اظهار داشت: به دلیل اهمیت موضوع افزایش جمعیت و دغدغه های آن دبیری قرارگاه افزایش جمعیت که یکی از قرارگاه های فرهنگی سپاه است بر عهده ی بسیج جامعه زنان استان کردستان نهاده شده است و از سال ۹۹ که قرارگاه تشکیل گردید جلسات متعددی با اقشار مختلف در این خصوص برگزار و کارهای تاثیرگذاری در سطح حوزه ها و پایگاه ها انجام شد.

وی گفت: آمار جمعیت در سطح استان کردستان شاهد رشد منفی است چرا که در سال ۹۸ نرخ تولد ۲۳ هزار و ۹۶۲ نفر بود که این آمار در سال ۹۹ به ۲۲ هزار و ۶۵۱ نفر رسید و شاهد کاهش یک هزار و ۴۰۰ نفری بوده ایم. از سال ۱۳۹۰ جمعیت کشور ما وارد میانسالی شده است و از هر ۱۰ نفر یک نفر سالمند هستند.

سرکانی خاطر نشان کرد: سال ۹۳ بود که رهبر معظم انقلاب در پی هشدارهای کارشناسان در خصوص کاهش نرخ رشد جمعیت، سیاست‌های کلی جمعیت را به دستگاه‌های اجرایی کشور ابلاغ کردند، سیاست‌هایی که ابعاد مختلف اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و غیره را برای ترویج فرهنگ فرزندآوری و تشویق خانواده‌ها و افزایش تراز خانواده بود. سیاست‌هایی که می‌توانست چتر نجاتی برای خروج از باتلاق بحران کاهش جمعیت باشد اما با نادیده گرفتن از سوی دولت و دستگاه‌های اجرایی کاملاً تلف شد.

دولت؛ حامی سیاست‌های فرزند نیاوری!

طی چند سال اخیر علاوه بر عدم توجه به سیاست‌های جمعیتی در کشور متاسفانه شاهد اجرای سیاست‌های ضد جمعیتی و تلاش‌ها برای کاهش فرزندآوری نیز بودیم. در این زمینه می‌توان به چندین تلاش دولت برای تداوم اجرای سیاست‌های کنترل جمعیت اشاره کرد.

مشروط کردن پرداخت یارانه به متولدین جدید، عدم توجه به تعداد فرزندان در ماجرای پرداخت یارانه بنزین، تداوم اجرای بخش‌هایی از برنامه کنترل جمعیت از جمله توزیع وسایل پیشگیری از بارداری در خانه‌های بهداشت، عدم تبلیغات فرهنگی توسط دستگاه‌های فرهنگی _ آموزشی در راستای افزایش جمعیت، نبود مشوق‌های مالی برای والدین، ایجاد رکود اقتصادی و سخت‌تر شدن شرایط فرزندآوری، عدم حمایت کامل بیمه‌ای از ناباروران و حتی گم شدن ۴۰۰ میلیارد بودجه مربوط به درمان ناباروران در وزارت بهداشت از جمله برخی اقدامات و سیاست‌های ضد جمعیتی دولت یازدهم و دوازدهم بوده است.

۲۰ درصد زوجین مشکل نازایی دارند

محمد جعفر رضایی، معاون مرکز درمانی کنترل ناباروری بیمارستان بعثت سنندج، در این باره اظهار کرد: یکی از بحث های مهم در افزایش جمعیت مربوط به اسناد بالادستی است که مقام معظم رهبری سال ۹۳ اعلام کردند که همه ی حوزه ها در برابر آن وظایف دارند اما طی سال‌های گذشته با وجود اینکه همواره در قانون بودجه سالانه کشور، مصوبات جمعیتی وجود داشت اما تاکنون هیچکدام از این قوانین به طور موثر اجرا نشده و بی اثر بوده است.

وی گفت: در دهه ۶۰ بحث جمعیت یک بحث استراتژیک بود و جمعیت به عنوان یکی از شاخصه های درآمدی ناخالص ملی به شمار می رفت، اما بحث مشکل مسکن و امنیت غذایی و … سبب پایین آمدن رشد جمعیت شده است.

رضایی با بیان اینکه متاسفانه دولت گذشته در زمینه افزایش جمعیت هیچ نوع کار عملیاتی را انجام نداد گفت: طی چند سال اخیر علاوه بر عدم توجه به سیاست‌های جمعیتی در کشور متاسفانه شاهد اجرای سیاست‌های ضد جمعیتی و تلاش‌ها برای کاهش فرزندآوری نیز بودیم.

به گفته ی این مقام مسئول؛ در سطح استان کردستان ۱۷ تا ۲۰ درصد زوجین دچار مشکل نازایی هستند اما بیشترین نازایی ها به خانم ها بر می گردد چرا که بیشتر در معرض استرس و بیماری قرار دارند.

وی گفت: ناباروری اگرچه مشکل امروز و دیروز نیست، اما خوشبختانه در حال حاضر، شرایط مناسب درمان این مشکل در کشور شکل گرفته و به این ترتیب، برچسب‌ها و مشکلات، نگرانی‌ها و پیامدهای ناشی از ناباروری کمرنگ‌تر شده است.

رضایی با بیان این‌که اکثر مشکلات ناباروری دارای راه حل هستند، خاطرنشان کرد: متخصصان نازایی می‎توانند با استفاده از روش‌های مختلف تا ۸۰ درصد به زوجین نابارور برای فرزندآوری کمک کنند. اما مشکل اصلی در این میان، هزینه‎های زیاد در فیلد ناباروری است. با توجه به هزینه‌بر بودن درمان‎های ناباروری، بسیاری از زوجین به هدف نهایی خود نمی‎رسند.

وی با اشاره به اینکه به برکت توسعه دانش پزشکی در کشور و توانمندی متخصصان ما در سطح جهان به ویژه در سطح منطقه دیگر نیازی به درمان در خارج از کشور نیست، گفت: در واقع کشور ما چند مزیت مهم دارد که زوجین جهت درمان ناباروری می‌توانند از آن استفاده کنند. امروزه بسیاری از زوجین از استان های همجوار جهت درمان ناباروری به سنندج می‌آیند. تخصص و تبحر تیم درمانی همکاران ما در حوزه درمان ناباروری، تجهیزات، امکانات و تکنولوژی های به روز و ارزان بودن خدمات درمان ناباروری سبب ایجاد گردشگری سلامت شده و طبیعتا استفاده از این شرایط و امکانات برای زوجین در کشور به خوبی فراهم و در دسترس است.

وی با بر شمردن اهمیت اینکه سنین باروری سنین حساس و خاصی است و نمی‌توان به راحتی زمان را در آن نادیده گرفت و از دست داد تاکید کرد: لازم است بهترین و موثرترین روش را برای انتخاب مرکز و شیوه درمانی در نظر گرفت.

نادیده گرفتن شده سیاست های افزایش جمعیت از سوی دولت، رخدادی تکراری است که در طول چند سال گذشته به عادت مسئولین تبدیل شده است. این در حالی است که  رهبر معظم انقلاب نیز بحران کاهش جمعیت جوان را بار دیگر به مسئولین گوشزد کردند اما باز هم شاهد اقدامات دولت برای ممانعت از افزایش فرزندآوری  بودیم،  امیدواریم دولت سیزدهم  اجرای سیاست های افزایش جمعیت را در دستور کار خود قرار دهد و برای ایجاد مشوق های فرزندآوری نیز اقدامی کند.

انتهای پیام/

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید

کامل کردن گزینه های ستاره دار (*) الزامی است -
آدرس پست الکترونیکی شما محفوظ بوده و نمایش داده نخواهد شد -

پایگاه خبری تحلیلی بانوی کوثر | رسانه مستقل و مجازی با مجوز رسمی شماره 78926 معاونت امور مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است.