به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی بانوی کوثر، هفت، عددی است مقدس که هفت سین را معنا می‌بخشد، برپایی سفره هفت سین یکی از سنت‌های دیرینه ایرانیان است که پیام تغذیه‌ای سلامت را نسل به نسل به آنها منتقل می‌کند و هر یک از سین‌ها نماد تندرستی، طول عمر و زندگی است.
خواص سین‌های سلامت

سنجد؛ مظهر سلامتی
سنجد شامل مواد قندی گلوکز و شامل مقادیری چربی و مواد پروتئینی نیز است. بدین ترتیب خاصیت غذایی نیز دارد. میوه سنجد بییشتر نقش دارویی دارد و در طب سنتی به عنوان تانن مورد استفاده قرار می‌گیرد و می‌تواند ضد تهوع بوده و برای درمان اسهال مفید باشد.
این میوه سرشار از آنتی‌اکسیدان‌های بسیار قوی شامل ویتامین C، E و کاروتنوئیدها، ترکیبات فلاوونوئیدی، اسید‌های چرب ضروری نظیر اسیدلینولئیک و اسید لینولنیک و همچنین سیتواسترول‌ها است. از پوست درخت سنجد یک ماده شیمیایی دارویی مهم به نام تتراهیدروآرمور- متیل – N و از برگ آن آلکانویید استخراج می‌شود که در صنایع داروسازی کاربرد دارد.

سمنو؛ نشان استقامت و شیرین کامی
ماده تهیه شده از جوانه گندم که یادآور بخشی از آیین‌های باستانی ایران است. سمنو سرشار از انرژی بوده و برای درمان کم خونی برای زنان باردار مفید است و ماده مغذی و مفیدی از نظر تامین انرژی و مواد پروتئینی برای کودکان در حال رشد محسوب می‌شود.
۱۰۰ گرم سمنو ۳۰۰ کیلوکالری انرژی نهفته است و دارای پروتئین زیاد و چربی خیلی کم از نوع گیاهی است. میزان کربوهیدرات آن (قند مالتوز) بسیار زیاد یعنی ۷۵ گرم در هر ۱۰۰ گرم است. سمنو سرشار از ویتامین‌های گروه B به ویژه اسید فولیک و ویتامین B۱ است و برای سلامت سیستم عصبی مفید می‌باشد.
جوانه گندم غنی از ویتامین E است که این ویتامین به علت دارا بودن خاصیت آنتی‌اکسیدانی باعث پیشگیری از بروز سرطان می‌شود. همچنین ویتامین E به شادابی پوست کمک می‌کند. این ویتامین در تولیدمثل نیز نقش مؤثری دارد. حاوی مقادیر قابل توجهی ویتامین C می‌باشد و در پیشگیری و درمان افسردگی و رفع خستگی بسیار موثر است.
آهن موجود در سمنو برای خونسازی بدن مطلوب است، در نتیجه مصرف آن به افراد در سنین رشد و نیز زنان ۲۰ تا ۵۰ ساله (سنین باروری) توصیه می‌شود. کلسیم، فسفر و پتاسیم موجود در سمنو برای پیشگیری از پوکی استخوان در سالمندان و افزایش استحکام استخوان‌ها در سنین رشد موثر است.
علیرغم خواص بی‌نظیر سمنو، نباید در مصرف این فرآورده زیاده‌روی کرد، زیرا قند موجود در سمنو مانند هر نوع شیرینی دیگر در بدن تولید انرژی می‌کند و مازاد آن موجب چاقی و اضافه وزن می‌شود. بیماران دیابتی نیز باید حتما تحت نظر پزشک از آن استفاده نمایند.

سیب؛ سمبل زیبایی و سلامتی
یکی دیگر از سین‌های نوروزی است که ایرانیان بر سفره می‌نهند. سیب نماد سلامتی و عشق است. سیب به دلیل داشتن ویتامین‌های گروه B، منیزیم و فسفر دارای اثرات آرام بخش است. مواد مغذی موجود در سیب مانند ویتامین‌ها، مواد معدنی، پروتئین ایجاد انرژی مناسب برای بدن می‌کند. فیبر موجود در سیب به نام پکتین است که موجب کاهش کلسترول خون می‌شود.
مهم‌ترین ماده معدنی موجود در سیب پتاسیم است که آن را عنصر جوانی می‌نامند.
سایر خواص درمانی سیب عبارتند از: حفظ شادابی پوست (به دلیل سرشار بودن از ویتامین‌های B۲، C و A و مواد معدنی آهن، منیزیم، کلسیم و پتاسیم)، تنظیم‌کننده فشار خون (به دلیل منیزیم، کلسیم و پتاسیم)، حفظ سلامتی دندان‌ها و لثه‌ها، تقویت‌کننده معده و کبد، حفظ سلامتی دستگاه گوارش، آرام بخش (به دلیل وجود ویتامین‌های گروه B، منیزیم، فسفر و برخی ریزمغذی‌های دیگر)، مقوی مغز (به دلیل وجود فسفر)، پیشگیری کننده از بروز بیماری نقرس و درد مفاصل، موثر در کنترل قند خون در افراد دیابتی (به دلیل وجود پکتین) و کاهش کلسترول خون (به دلیل وجود پکتین).

سیر؛ طبیب گیاهی روی زمین
با مصرف سیر دستگاه گوارش بیمه می‌شود. معمولا سیر به عنوان چاشنی و طعم دهنده غذا‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. سیر دارای ترکیبات کاهش دهنده فشار خون و کلسترول خون است و با تاثیرگذاری بر تجمع پلاکت‌ها سبب کاهش خطر ابتلا به سرطان به خصوص سرطان معده و روده می‌شود.
سیر شامل ترکیبات گوگرددار و سولفور می‌باشد و موجب از بین بردن رادیکال‌های آزاد سلول‌ها می‌شود. برخی نیز سیر را برای بهبود برخی عفونت‌ها و مارگزیدگی استفاده می‌کنند.
همچنین سیر حاوی ماده بدون بوی آلیین است که در اثر خرد شدن سیر تبدیل به ماده‌ای به نام آلیسین می‌شود. این ماده مسؤول بسیاری از اثرات مفید سیر در سلامتی انسان است.
سیر کاهنده کلسترول بد خون (LDL)، ضد سرطان، افزایش‌دهنده رقت خون، ضدعفونی‌کننده در برابر عفونت‌های قارچی، ویروسی و باکتریایی، افزایش دهنده مصونیت بدن در مقابل بیماری‌ها (مثلاً درمان سرماخوردگی و زکام)، کاهش فشارخون و کاهش بروز بیماری‌های انسدادی عروق (به دلیل دارا بودن ویتامین‌های گروه B و ویتامین C) و موثر در درمان سل و بیماری‌های ریوی می‌باشد.

سرکه؛ سمبل صبر و گذر زمان
سرکه بیشتر به عنوان طعم دهنده و چاشنی غذا محسوب می‌شود، اما خواص دارویی نیز دارد. سرکه دارای مقادیری از مواد معدنی و ویتامین‌ها است و اشتها را نیز افزایش می‌دهد و ایرانی‌ها با استفاده از سرکه انواع ترشیجات را نیز تهیه می‌کنند.
سرکه به هضم غذا و کاهش نفخ شکم (به علت افزایش ترشح آنزیم‌ها و شیره‌های گوارشی) کمک می‌کند، سطح چربی خون و کلسترول بدخون (LDL- کلسترول) را در افراد مبتلا به هایپرلیپیدمی و هایپرکلسترولمی بهبود می‌بخشد، نقش ضدعفونی کننده و خاصیت آنتی‌بیوتیکی دارد، در رفع جرم دندان و کمک به سیستم سم‌زدایی در کبد و جلوگیری از تجمع صفرا مفید است.

سماق؛ سمبل روشنایی و غلبه بر شیطان
سماق دارای خاصیت آنتی اکسیدانی است و از بروز بسیاری از سرطان‌ها پیشگیری می‌کند. خواص تحریک اشتها، افزایش میل به خوردن غذا، خاصیت دیورتیک و ادرار آور بودن سماق مورد توجه است. سماق به دلیل داشتن تانن که یک قابض می‌باشد، در بهبود اسهال نیز موثر است.
سماق خاصیت آنتی‌اکسیدانی دارد و از بروز سرطان‌ها جلوگیری می‌کند، برای بیماران دیابتی مفید است، در درمان بیماری نقرس موثر است، خاصیت ضدمیکروبی دارد، اشتها را تحریک می‌کند، به دلیل داشتن تانن فراوان، قابض و پاک کننده معده می‌باشد، چربی خون را کاهش می‌دهد و در رفع غلظت خون موثر است. همچنین کمپرس با سماق در التیام زخم، سوختگی، اگزما و عضو ضرب دیده موثر می‌باشد. سماق مرهمی برای درد‌های رماتیسمی و نقرس است و در طب سنتی از سماق برای بیماری‌های رماتیسمی، نقرس و همچنین درمان تهوع و بی‌اشت‌هایی استفاده می‌شود.

سبزه؛ مظهر سلامتی روح و روان
سبزه مظهر سرسبزی و شادابی است و قرار دادن آن در سفره‌ی هفت سین نشانه‌ی این است که ما با سبز کردن دانه و توجه به گل و گیاه به شادی و شادابی که غذای روح و اندیشه است نیز توجه کنیم.

تخم مرغ
تخم مرغ منبع خوبی از پروتئین، ویتامین‌ها و املاح ضروری است و می‌تواند به عنوان یک ماده غذایی مهم در برنامه غذایی افراد وجود داشته باشد.
تخم مرغ، بیشتر ویتامین‌های موردنیاز بدن به جز ویتامین C را دارد. تخم مرغ منبع خوبی از ویتامین‌های گروه B و ویتامین A می‌باشد. همچنین ویتامین D و ویتامین E را به مقدار کافی و لازم تأمین می‌کند.
تخم مرغ حاوی تمامی املاح برای تأمین سلامتی فرد است. به خصوص اینکه منبع بسیار خوب ید و فسفر می‌باشد که ید برای ساخت هورمون تیروئیدی و فسفر برای رشد بهتر و سلامتی استخوان‌های بدن لازم می‌باشند. تخم مرغ به مقدار خیلی کم کربوهیدرات دارد و نیز فاقد فیبرغذایی است. ۰.۸ درصد تخم مرغ را چربی تشکیل می‌دهد که در زرده آن وجود دارد و کمتر از ۰.۰۵ درصد آن در سفیده موجود است.
سایر ارکان هفت سین، عبارتند از آینه، قرآن، ماهی قرمز، سکه طلا و نقره، نقل و شیرینی، آجیل و انواع مغز‌ها است.

خبرنگار: بهرام محمدرضالو

منبع:  خبرگزاری صداوسیمای مرکز اردبیل

انتهای پیام/

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید

کامل کردن گزینه های ستاره دار (*) الزامی است -
آدرس پست الکترونیکی شما محفوظ بوده و نمایش داده نخواهد شد -

پایگاه خبری تحلیلی بانوی کوثر | رسانه مستقل و مجازی با مجوز رسمی شماره 78926 معاونت امور مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است.