به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی بانوی کوثر، «چیله گئجه سی» نمادی از مهربانی، صفا، صمیمیت، دورهمی و صله رحم است در این شب همه در خانه بزرگترها دور هم جمع میشوند و یلدا را جشن میگیرند.
در اردبیل مردم فصل زمستان را در روزشمار خود به ۳ قسمت تقسیم کردهاند ۴۰ روز اول آن را چله بزرگ، ۲۰ روز بعد از آن را چله کوچک و ۳۰ روز آخر را نیز «بایرام آیی» یا ماه عید مینامند. از این رو پایان فصل پاییز و آغاز «چله بزرگ» و زمستان در اردبیل مصادف با شب یلداست.
آیین شب یلدا یا شب چله خوردن آجیل مخصوص، هندوانه، انار، شیرینی و میوههای گوناگون است که هم جنبه نما دارند و نشانه برکت و تندرستی و فراوانی و شادکامی هستند.
این آیینها در اردبیل تقریبا مشابه با آیینهایی است که در سایر استانهای کشور برگزار میشود و تنها تفاوت آن در تنقلات شب چله است.
معمولا اهالی اردبیل با آجیل شب چله که تشکیل شده از کشمش، نخودچی، گندم، جو، عدس و برنج برشته یا بوداده، مغز گردو، بادام، تخمه کدو، قیسی، سنجد و کدو، چغندر و… پذیرایی میشدند اما سالهاست که این تنقلات جای خود را به انواع آجیلهای شور، خام و شیرین، قارشیق، میوه خشک، ژله، شیرینی و شکلات و میوه داده است.
خبرنگار: بهرام محمدرضالو
منبع: خبرگزاری صدا و سیمای مرکز اردبیل
انتهای پیام/
- کد خبر 17915
- 27 بازدید
- پرینت