به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی بانوی کوثر، یک متخصص طب سنتی با بیان اینکه مدل‌های مختلفی از روزه داری‌های طبی و مذهبی در نقاط مختلف جهان وجود دارد و اساس و پایه مشترک همه آن‌ها کم کردن خوراک در طول روز بود است، اظهار کرد: دیدگاهی که به طور نسبتا شایع بین مردم وجود دارد این است که در ایام روزه داری همان مقدار خوراک ایام غیر روزه داری خورده شود یا طی ساعاتی از شبانه روز که مجاز به خوردن و آشامیدن هستند مقدار بیشتری از مواد غذایی را مصرف کنند و با توجه به اینکه افراد در ماه رمضان سبکتر ورزش کرده یا ورزش نمی‌کنند و فعالیت‌های بدنی سنگین انجام نمی‌دهند بعد از این ماه به جای کاهش وزن دچار اضافه وزن می‌شوند که در این صورت نه تنها روزه داری برای سلامت مفید نیست بلکه ضرر‌هایی را نیز برای سلامتی به دنبال خواهد داشت.

دکتر مامک هاشمی حبیب آبادی با اشاره به اینکه در گذشته همان طور که پاکسازی خانه‌ها در فصل بهار مرسوم بوده پاکسازی بدن در فصل بهار نیز رایج بوده است و از دارو‌های اسهال آور برای پاکسازی بدن استفاده می‌کردند، افزود: فلسفه روزه داری طبی پاکسازی بدن و کم کردن مواد زائد در بدن است و فلسفه روزه داری شرعی نیز همین بوده به اضافه اینکه دیدگاه‌های معنوی مانند درک کردن حال گرسنگان و افرادی که در سختی قرار دارند نیز به آن افزوده می‌شود، اما اگر ذهنیت ما این باشد که چه کنیم که مقدار خوراک و کالری دریافتی در ایام روزه داری کم نشود با فلسفه روزه داری طبی و شرعی منافات داشته و فقط زحمتی است که به خود می‌دهیم.
این متخصص طب سنتی تصریح کرد: با توجه به اینکه اطلاع رسانی‌های خوبی در سال‌های اخیر انجام شده مردم تقریبا با باید‌ها و نباید‌های خوراکی در ایام ماه رمضان آشنا هستند، اما مهم‌ترین مشکل تغذیه‌ای و طبی که ما در ماه رمضان با آن مواجه هستیم مشکل درهم خواری است و مردم می‌خواهند در مدت زمان کوتاه بین افطار تا سحر کل مواد غذایی که در ایام غیر روزه داری در ساعات طولانی تری مصرف می‌کردند یک جا مصرف کنند که این مشکلاتی را برای هضم به دنبال خواهد داشت که حجم مواد زیادی در زمان کم وارد معده شده و تداخلات غذایی ایجاد می‌شود که اختلالات هضم و بد هضمی را درپی دارد.
دکتر هاشمی با بیان اینکه بهتر است وعده افطاری وعده مانند صبحانه بوده و با غذا‌های سبک شروع شود، گفت: معده‌ای که چندین ساعت خالی و دستگاه گوارشی که در استراحت بوده نباید به یکباره حجم زیادی از غذا‌های سنگین و دیر هضم به آن وارد شود و نوشیدنی‌های گرم مانند چای و دمنوش‌ها و غذا‌های آبکی مانند سوپ‌ها و آش‌های سبک برای افطار مناسب هستند.
وی درباره وعده شام در ماه مبارک رمضان، افزود: در فاصله بین افطار تا زمان خواب با یک فاصله زمانی میتوان شام را نیز میل کرد که بهتر است در این وعده از غذا‌های سنگین و دیر هضم استفاده نشده و حجم زیادی نیز خورده نشود تا اشتها برای وعده سحری باقی بماند چراکه در ایام روزه داری مهم‌ترین وعده غذایی سحری است که انرژی بدن را در ساعات روزه داری تامین می‌کند که متاسفانه بعضی به دلیل اینکه برای آن‌ها سخت است در آن ساعت از شب بیدار شوند، از سحری خوردن اجتناب می‌کنند.
این متخصص طب سنتی با بیان اینکه افطار مانند صبحانه، وعده غذایی شام مانند شام‌های سبک معمول ایام غیر روزه داری و سحر مانند وعده ناهار میل شود، یادآور شد: بهتر است در سحر از غذا‌هایی استفاده شود که نسبت به افطار و شام دیر هضم‌تر بوده و به تدریج انرژی آزاد می‌کنند.
وی تصریح کرد: یکی از مسائل مهم در ماه رمضان تامین آب مورد نیاز بدن در ساعات روزه داری است که باید از طریق مواد غذایی آبکی مانند میوه‌ها سبزیجات که دارای فیبر بوده و به تدریج آب آزاد می‌کند، تامین شود، اما خوردن آب خالی در وعده سحری به مقدار بیش از حد معمول نمی‌تواند آب بدن را تامین کند چرا که در همان ساعت‌های اولیه به صورت ادرار دفع می‌شود.
دکتر هاشمی گفت: برخی از افراد به دلیل وابستگی که به چای دارند در زمان بین افطار یا سحر مقدار زیادی از آن را می‌نوشند که باعث از دست رفتن آب بدن آن‌ها می‌شود بنابراین برای حفظ آب بدن در ایام روزه داری بهتر است به تدریج میزان آن را کاهش دهند.
این متخصص طب سنتی گفت: نوشیدنی‌های ادرار آور مانند چای در وعده سحری باعث می‌شود که مقدار آبی که از خوراک سحری وارد شده خیلی سریع در ساعات اولیه با ادرار خارج شود بنابراین این نوشیدنی‌ها برای سحری توصیه نمی‌شود.
وی با بیان اینکه یکی از مشکلات شایع در ماه رمضان یبوست است که اگر افرادی از قبل مقداری یبوست داشته باشند در ماه رمضان تشدید می‌شود، تاکید کرد: برای رفع یبوست نیاز نیست حتما از دارو‌های مسهل یا ملین استفاده شود بلکه می‌توان با استفاده از غذا‌های ملین در وعده افطار یا سحر این مشکل را رفع کرد و بسیاری از خورشت‌های سنتی ما می‌توانند در دسته خورشت‌ها یا غذا‌های ملین مانند خورشت آلو اسفناج یا بسیاری از سوپ‌ها و آش‌ها با سبزیجات مناسب باشند.
این متخصص طب سنتی گفت: با فاصله مناسب از غذا‌های اصلی میوه‌ها و سبزیجات حتما استفاده شود که نقش مهمی در رفع یبوست دارند و از نوشیدنی‌هایی که هم برای تامین آب بدن خوب بوده و ملین است می‌توان به دانه‌های لعاب دار مانند خاکشیر و تخم شربتی و اسفرزه اشاره کرد که اگر در وعده سحر استفاده شوند به تدریج رطوبت را در بدن آزاد می‌کنند و هم به علت لایه لعابی مدفوع را نرم کرده و باعث رفع یبوست می‌شوند.
دکتر هاشمی افزود: غذا‌های پر ادویه، سرخ کردنی و فست فودی که باعث تشنگی می‌شوند برای ماه رمضان و به خصوص در وعده سحر مناسب نیستند به عنوان مثال آش رشته نمی‌تواند برای سحر مناسب باشد چرا که مصرف کشک باعث ایجاد تشنگی می‌شود.
وی گفت: در گذشته همان طور که پاکسازی خانه‌ها در فصل بهار مرسوم بوده پاکسازی بدن در فصل بهار نیز رایج بوده است و از دارو‌های اسهال آور برای پاکسازی بدن استفاده می‌کردند بنابراین روزه داری در فصل بهار می‌توانند به عنوان یک روش خوب پاکسازی بدن اثرات مفیدی داشته باشد به شرطی که درست و اصولی انجام شده و از پرخوری و درهم خوری پرهیز شود.
خبرنگار: بهرام محمدرضالو
منبع:خبرگزاری صدا و سیمای مرکز همدان
انتهای پیام/

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید

کامل کردن گزینه های ستاره دار (*) الزامی است -
آدرس پست الکترونیکی شما محفوظ بوده و نمایش داده نخواهد شد -

پایگاه خبری تحلیلی بانوی کوثر | رسانه مستقل و مجازی با مجوز رسمی شماره 78926 معاونت امور مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است.